15 gün önce evde kullandığım laptop bir anda hiçbir işlemi yapamamaya başlayınca, çökmüş ve dolayısıyla gözümde kredisini tüketmiş olan Windows’u tekrar kurmaktansa hayatımda ilk defa Linux denemeye karar verdim. Hangi Linux dağıtımını kurmam lazım diye bir Google araması yaptığımda karşıma yüzlerce Linux sürümü çıktı. Çok da derinlemesine araştırmadan genelde Ubuntu tavsiye edildiğini gördüm.
Ubuntu’nun web sayfasına girip hemen son sürümü olan 10.10’un ücretsiz olarak bir kurulum CD’sini hazırladım ve evdeki laptopuma takıp kuruluma başladım. Son derece kolay bir biçimde hard-diske format atıp kurulumu yaptı. Kurulum sırasında bile wireless üzerinden Internet bağlantısını kurdu. Bilgisayarın sürücüleri konusunda bir sıkıntı olur mu diye endişeleniyordum, ancak tüm sürücüleri hemen tanıdı, hatta özellikle ses driver’ı Windows’a göre çok daha performanslı çıktı.Yapılması gereken güncellemeleri Update Manager’la uyardı ve gerçekleştirdi.
Ubuntu 10.10 sürümü ofis dokümanları için Open Office, Internet için Mozilla Firefox ile birlikte yükleniyor. Ayrıca müzik dinlemek, video izlemek, sosyal medya, IM, e-mail için de gerekli programlar içinde yer alıyor. Bu programları değil de başka bir program yüklemek istediğinizde de uyumlu programları Ubuntu Software Center’dan ücretsiz yükleyebiliyorsunuz. Ben Windows’ta Internet browsing için Google Chrome kullandığımdan, Ubuntu’da da Chrome’u yüklemeyi tercih ettim. Video için de yine Windows’ta kullandığım VLC Media Player’ı yükledim. Müzik programı RhythmBox oldukça iyi, Itunes’u aratmıyor. Genellikle de evde Internet amaçlı kullanım yaptığımdan şu ana kadar başka bir program ihtiyacı duymadım.
Tek yapmak isteyip de yapamadığım şey Itunes yükleyip Ipod’umu bağlamak oldu. Onun için de bazı çözümler var diye okudum, ama başka bir bilgisayar daha kullandığım için uğraşmak istemedim.
15 günlük Ubuntu deneyimimle Microsoft kullanmayıp bedava Ubuntu kullanmak için 10 neden:
1. Yeni bir bilgisayar alacaksanız işletim sistemsiz olarak alacağınız sürüme göre 100-200 $ ucuza alabilirsiniz. Boşuna Windows’a para vermeye gerek yok.
2. Bilgisayarınız eskiyse, Windows’ta kasılan bilgisayarınıza Ubuntu kurup bir soluk almasını, rahat rahat çalışmasını sağlayabilirsiniz.
3. Hiçbir Windows’un Ubuntu kadar hızlı açıldığını ve kapandığını görmedim.
4. Linux’ta AntiVirüs yazılımları kullanmaya gerek olmadığı, sistemin kendisinin yeterli güvenlik önlemlerine sahip olduğu söyleniyor. Bu da yıllık 100$’lara varan antivirüs yazılımı ücretlerinden kurtulmak demek 🙂
5. Görebildiğim kadarıyla Microsoft Office’te yapıp da OpenOffice’de yapamayacağınız hiçbir şey yok. Office’in Ev ve İş paketi 239$.
6. MSN Messenger kullanıyorsanız, MSN Messenger’i Linux’a yükleyemiyorsunuz ama Empathy IM programıyla MSN ile birlikte Gtalk, Yahoo, Facebook Chat vs hepsini birarada kullanabiliyorsunuz.
7. Internet Explorer’ı da yükleyemiyorsunuz ama Firefox ya da Chrome kullandığınızda Explorer olmadığına şükredeceksiniz zaten 🙂 Windows kullanmaya devam etseniz de mutlaka Chrome ya da Firefox kullanmayı deneyin.
8. Ubuntu’nun yeni versiyonları çıktıkça Update Manager’la tamamen ücretsiz olarak yüklenecektir. Microsoft Windows’ta olduğu gibi upgrade ücretleri verip tekrar satın almaya gerek olmayacak.
9. Yukarıda bahsettiğim yazılımları para vermeden korsan olarak kullanıyorsanız da Ubuntu’da zaten ücretsiz olduğundan korsan kullanmaya gerek kalmayacak.
10. Tüm gerekli yazılımları Ubuntu Software Center üzerinden aratıp güvenilir bir biçimde yükleyip kullanabilirsiniz.
çok eskiyse bilgisayarınız gnome masaüstü ortamından daha hafif olan xfce ortamını tavsiye ederim.bunu da xubuntu, zenwalk,dreamlinux gibi dağıtımlarda bulabilirsin…
Eski bilgisayarları tekrar hayata döndüreceğinden, çalışmasını hızlandıracağından emin olabilirsin. Korkma, hemen kur!
benim eski model laptop’ımda nasıl çalışır acaba? Windows ile çalışma tam bir işkence haline geldi…